utorok 2. júna 2009

Viete čo je to Auschwitz?


Som tu zase a napíšem Vám niečo o našom sobotnom zahraničnom výlete. Poslednú májovú sobotu sme spolu s inými veriacimi boli na zájazde v Poľsku v Oswienčime. Mali sme celkom pekné počasie aj keď bolo chladnejšie bol to zaujímavý výlet. Viete tento zájazd bol síce tiež o histórii ale trochu inej, ktorú len neradi spomíname. Prečo? Nuž preto, že na to zlé a kruté sa dobre nespomína ale tiež to patrí do histórie národa aj keď takúto históriu by sme najradšej nemali. Pýtate sa čo sme to teda v Oswienčime videli. Bola to spomienka na kruté činy ľudí za čias vojny. Navštívili sme totiž bývalé koncentračné tábory Auschwitz a Birkenau.
Oswienčim je malá dedinka na okraji ktorej sa nachádzajú pozostatky dvoch koncentračných táborov. Tieto tábory sú dnes už len múzeom a veľmi smutnou spomienkou na smrť a strašné ľudské utrpenie tisícov ľudí, ktorí tam zahynuli. No sú aj svedectvom o šialenstve, krutosti, bezcitnosti a zverstvách, ktoré môže človek človeku vykonať. Nad bránou tábora Auschwitz je síce nápis " PRÁCA OSLOBODZUJE" ale v skutočnosti to bol nie pracovný ale vyhladzovací tábor. Pýtam sa: Ako dokáže človek bez mihnutia oka zabíjať tisíce nevinných ľudí len preto, že sú iného presvedčenia alebo národnosti ako on sám? Na to niet asi odpovede alebo vysvetlenia. Sú len nemí svedkovia čo svedčia o tom, že ľudská krutosť nepozná hranice a nezastaví sa doslova pred ničím. Akí sú to svedkovia? Sú to predmety, fotografie a ľudské pozostatky. V Auschwitz a Birkenau nenájdete len fotografie a veci pripomínajúce ľudské tragédie ale aj nájdete tam napríklad aj ľudské vlasy, ktoré strihali živým aj mŕtvym ľuďom a z vlasov tkali látku na uniformy pre vojakov. Tiež tam nájdete tisíce párov topánok a drevákov, batožinu a mnoho fotografii. Ľudí tu trápili hladom, bili, nútili veľmi ťažko pracovať v neľudských podmienkach a aká bola odmena za toto všetko? Odmenou bola smrť ale nie hocijaká. Bol to ten najkrutejší trest. Nebola to milosrdná smrť ale mučenie. Hitler bol krutý a šialený človek a ľudí zabíjal v plynových komorách alebo smrtiacimi sprchami, cez ktoré nepúšťal vodu ale chemicku látku, aby sa ľudia udusili. Viete na čo máme lekárov? Určite viete, aby nám pomohli keď ochorieme. V Auschwitz a Birkenau lekári liečili jednorazovo. Ako? Keď človek ochorel odviezli ho do takzvanej nemocnice v tábore a tam dostal jedinú injekciu a ňou bola chemická látka FENOL, po ktorej nastala okamžitá smrť. Takže ochorieť v tábore znamenalo zomrieť.
Pýtate sa prečo toto všetko Hitler robil? Robil to preto, že chcel aby na svete žili ľudia iba
"čistej- árijskej rasy" . Ako takáto čistá rasa mala vyzerať? Mali to byť ľudia nemeckej rasy teda modré oči, blond vlasy a bledá pokožka. Vraždil ľudí, aby zostali na svete iba Nemci aj keď on sám čistý Nemec nebol.
Bol to zaujímavý zájazd, no pri tom čo som videla sa mi do očí tlačili slzy pri pomyslení na nekonečnosť ľudskej krutosti a zloby. Mám rada históriu lebo nám pripomína ako žili naši predkovia no na tomto mieste som si pripomenula viac ako zomierali a trpeli naši predkovia. No zato, že je to veľmi smutná spomienka nemali by sme na ňu zabudnúť a mala by nám byť výstrahou pre náš ďalší život. Ak sa chcete o koncentračných táboroch dozvedieť viacej prečítajte si podrobnejší článok od Pavla.

Žiadne komentáre: