utorok 21. apríla 2009

Hrad Buchlov


Nejprve by bylo vhodné napsat, kde se vlastně hrad Buchlov nachází. Nejlepším vodítkem bude silnice, konkrétně trasa E 50. Ta vede z Trenčína do Brna (a opačně). Takže se vydejme po této trase. Po ujetí přibližně 40 km od Trenčína projedeme okrajem Uherského Brodu. Tady nás čeká světelná křižovatka na níž pokračujeme rovně. Po ujetí dalších 15-25 km objedeme Kunovice, Uherské Hradiště a Staré Město. Tato města silnice míjí, takže průjezd je zcela plynulý. Po ujetí přibližně 70 km se nachází odbočka (vpravo) k hradu Buchlov. Pak nás čeká jen 2 km cesty po místní komunikaci až k parkovišti u hradu. Odbočka je vyznačena ukazatelem. Musíme dojet až k odbočce výslovně označené „Hrad Buchlov“. Ještě předtím míjíme dvě odbočky do města Buchlovice a místní průmyslové zóny.


Hrad se tedy nachází v blízkosti důležité silnice. Je na kopci a proto je dobře viditelný dlouho předtím, než k němu přijedeme. Je to náhoda, že silnice vede právě tudy? Úplná náhoda to není. Důležitá obchodní stezka tudy vedla již ve středověku. Dnešní silnice na ni vlastně navazuje.


Pokud se podíváme na dopravní dostupnost hradu, musíme rozebrat několik hledisek. Pro motorizované návštěvníky je hrad dostupný velmi dobře, protože se nachází téměř u hlavní silnice. Horší to budu v případě, že bychom se chtěli na hrad vydat autobusem nebo, či dokonce vlakem. K hradu žádná linka nezajíždí. U odbočky z hlavní cesty je sice autobusová zastávka, ale pokud nemá návštěvník turistické sklony je to pro něj k hradu ještě daleko. Navíc autobusů, které zde zastavují není mnoho – například dálkové linky zde zastávku nemají.


Dějiny


Hrad vznikl přibližně v polovině 13. století. Není známo, kdo jej založil a proč přesně. Doba jeho vzniku se odhaduje na základě některých kamenických prvků. Hrad byl nejprve ve „státní“ správě (krále a markraběte), ovšem často byl dávám do zástavy věřitelům – bohatým šlechticům. Později se stal hradem „soukromým“ (v majetku šlechty). Prvními skutečně soukromými vlastníky byli Žerotínové. Vlastníků byla celá řada. Někteří měli hrad v zástavě, jiní ho vlastnili. Vlastníci se měnili tak, že hrad koupili, nebo získali sňatkem. Předposlední rod držící hradu – Petřvaldové - vybudovali nový zámek v Buchlovicích, kam se i přestěhovali.


Posledními majiteli hradu i zámku byli Berchtoldové z Uherčic, kteří hrad získali roku 1800 a patřil jim až do roku 1945. Naštěstí se o hrad dobře starali, (přestože bydleli na zámku) takže nezchátral. Dokonce již v 1. polovině 19. století na hradě zřídili soukromé muzeum přístupné veřejnosti. Hrad Buchlov patří k nej- zajímavějším a nejzachovalejším hradům.


Žiadne komentáre: