nedeľa 19. apríla 2009

Zámek Buchlovice

Zámek Buchlovice se nachází ve stejnojmenné obci. Je obklopen roz- sáhlou zahradou. Vchod do celého komplexu se nachází kousek od ná- městí. Zámek byl postaven začátkem 18. století z rozhodnutí Jana Dětřicha Petřvaldského, který jej nechal postavit především kvůli své italské manželce. Ta byla zvyklá na zcela jiné klimatické podmínky a pobyt v chladných zdech hradu jejímu zdraví neprospíval.


Později přešel zámek sňatkem do rukou německého rodu Berchtoldů. Přičemž Berchtoldové byli rodem nejen německým, nýbrž smíšeným německo-maďarským. Berchtoldové vlastnili zámek až do roku 1945, kdy byl zestátněn. Berchtoldové žili v Buchlovicích po několik generací.


Například Leopold Berchtold (1759-1809) je znám jako lidumil. Zabýval se pomocí chudým a nemocným. Zřídil nemocnici a starobinec. Při léčení zaváděl pokrokové metody. Pro každého pacienta byl zaveden chorobopis, což v té době nebylo obvyklé. Nemocní byli rozděleni do oddělení podle diagnózy, čímž se mělo zabránit šíření nákazy. Léčení bylo buchlovské poddané bezplatné a cizí poddaní mohli věnovat milodar do připravené pokladničky. Leopold zemřel, poté co se nakazil od jednoho z pacientů.


Jiný příslušník rodu Zikmund Berchtold se účastnil maďarského povstání proti císaři v roce 1848. Po jeho potlačení byl odsouzen k trestu smrti. Následně mu byl trest změněn na doživotní „domácí“ vězení, takže do konce života čas trávil převážně na svém panství.


Leopold II. Berchtold působil jako velvyslanec Rakousko-Uherska v Rusku. V roce 1908 zorganizoval v buchlovickém zámku schůzku ministrů zahraničí Rakouska-Uherska a Ruska. Jednalo se zde i o Rakouské anexi Bosny a Hercegoviny.


Prohlídka zámku je zajímavá a poučná. Trvá více než hodinu. Další příjemný čas lze strávit v zámecké zahradě. Najdete zde množství rostlin (převážně cizokrajných), několik zvířat – především pávů. Nechybí ani sochy a protože zahradou protéká potok, je zde i několik mostů.



Žiadne komentáre: