streda 6. mája 2009

Zoologická zahrada



Každý asi ví, co to je zoologická zahrada. Mnoho lidí má o zoologických zahradách určité představy, které ale dnes už nemusí platit, nebo nemusí platit všude. Já jsem si ještě donedávna představoval zoologickou zahradu asi takto – procházím po betonové, nebo asfaltové cestě. Cesta je lemována množstvím klecí postavených z betonu a oceli. V klecích lze zahlédnout nějakou tu gorilu, slona, či jiné cizokrajné zvíře. Takové zařízení se jen těžko dá nazvat zahradou, i když se tak jmenuje. Spíše by se hodil název „zvířecí expozice“. Takto v minulosti mnohé zoologické zahrady skutečně vypadaly. Právě tak vypadala i Lešná. Jenže mnoho se toho v poslední době změnilo. Dnešní Lešná je opravdu zahradou. Většina zvířat není v klecích, ale pohybují se v určeném prostoru. Tím prostorem je louka, či jinak upravené prostranství. Téměř žádné mříže, ale vkusně řešené ohrady. Součástí zoologické zahrady jsou i průchozí ptačí voliéry.

Lešná je tedy opravdu zahradou a to velmi pěknou. Návštěvníci se zde cítí velmi dobře. A když už píšu o těch proměnách - zdaleka již neplatí, že zoologická zahrada je zajímavá víceméně jen pro děti. Taková zoologická zahrada, jako je v Lešné, zaujme i dospělé návštěvníky.

V zoologické zahradě jsou především zvířata. Ovšem Lešná je místem, kde můžete částečně poznávat i některé civilizace, či etnika. Tak například restaurace, která se jmenuje „Farma u Koaly“ je vyzdobena písmem australských domorodců. Vše prostě navozuje atmosféru kontinentu, ve kterém se právě „nacházíte“. Takových menších upomínek na obyvatelstvo dané země je zde plno. Pravou lahůdkou je tropická hala Yucatán. Jak název napovídá, je věnována Yucatánskému poloostrovu, tamní fauně, flóře a civilizaci Mayů (Mexiko a Guatemala).

V areálu se nachází i zámek, který se jmenuje stejně jako zahrada – Lešná. Ten rovněž stojí za prohlídku. Navštívit jej lze pouze pokud navštívíte i zahradu. Jinak řečeno - není možné zakoupit si vstupenku pouze do zámku. Návštěvník zoologické zahrady se může rozhodnout, jestli si zakoupí další vstupenku na prohlídku zámku. Prohlídka zámku je „klasická“ s průvodcem a trvá asi 40 minut.

Na prohlídku zoologické zahrady (a případně zámku) je nejlépe si vyčlenit celý den. ZOO Lešná uvádí, že prohlídka areálu trvá 5-6 hodin a prohlídka zámku 45 minut. Není potřeba nikam spěchat – v areálu je několik laviček, kde si lze oddechnout. Jsou zde 4 restaurace a několik stánků s občerstvením. Zoologická zahrada je otevřena celoročně, přičemž v zimním období jsou otevřeny 2 z těchto čtyř restaurací. Kromě 4 restaurací v ZOO se další nachází poblíž hlavního vchodu.

Jak se sem dostat? Pokud se právě dlouhodobě nacházíte ve Zlíně, případně zde parkujete na nějakém bezplatném parkovišti, je nejvýhodnější variantou použití MHD – linky 34 a 36, spoje ze Zlína sem jezdí přibližně každou hodinu. Cestovat ze Zlína autem je celkem nevýhodné, neboť městská doprava je kvalitní, v sezónu je u ZOO nedostatek parkovacích míst, poplatek za parkování je vysoký a platí se zde po celý víkend. Kromě MHD lze použít i některé linkové autobusové spoje. Příjezd autem lze tedy doporučit pouze návštěvníkům ze vzdálenějších míst, kteří absolvují autem celou cestu.




Žiadne komentáre: