štvrtok 14. mája 2009

Strážnice

Toto město dnes nepatří počtem obyvatel k těm velkým. Naopak se svými 6 200 obyvateli se řadí k městům spíše malým. Ovšem v minulosti byla Strážnice velkoměstem (z tehdejšího hlediska) a řadila se k největším a nejvýznamnějším městům na Moravě. V době Komenského (na počátku 17. století) měla Strážnice 4500 obyvatel – na tu dobu skutečné velkoměsto. Ale počet obyvatel od těch dob nijak výrazně nevzrostl.


Za 300 let – roku 1900 – měla Strážnice téměř stejný počet obyvatel jako v 17. století (4700). Pro srovnání – téhož roku (1900) měl slovenský Púchov pouhých 1 500 obyvatel (dnes 20 000), Uherský Brod byl o poznání větší, ale přesto menší než Strážnice – 4 300 (dnes 17 000), Zlín měl tehdy 3 000 obyvatel (dnes 80 000).


Protože byla Strážnice dobovým velkoměstem, není nic divného na tom, že zde studoval Komenský

a ve Strážnici se nacházela škola Jednoty bratrské. Na památku bratrského školství byl ve Strážnici zřízen Památník bratrského školství. Tento památník je uváděn v turistických příručkách a přímo ve Strážnici je cesta vedoucí k němu vyznačena ukazateli. Ale turista, který očekává od památníku něco velkolepého může být zklamán. Jedná se menší prostranství u jednoho z kostelu (mezi kostelem a plo-

tem). V místě, kde stojí kostel, se nacházela bratrská škola. Spatříte zde odkryté základy stavby, altán s naučnými panely a bystu J.A Komenského. Pokud chcete památník vidět musíte si předem domluvit návštěvu.


Ve Strážnice je toho mnoho, co stojí za shlédnutí. V zájmu lepší orientace by se všechny zajímavosti daly rozdělit do 3 skupin:



1) Město


3) Skanzen


3) Zámek



1) Město a předměstí

Památník bratrského školství je součástí města. Stojí v těsné blízkosti jednoho ze dvou kostelů, který se jmenuje Kostel nanebevzetí Panny Marie. V celém komplexu se

v minulosti nacházel ještě klášter a církevní piaristické gymnázium. Takže namísto bratrské školy zde později vznikla škola římskokatolická. Na tomto gymnáziu vyučoval i J. E. Purkyně a jeden rok zde studoval T.G. Masaryk. Když koncem 19. století gymnázium zaniklo, bylo to všeobecně považováno za velkou ztrátu pro Strážnici. A to i přesto, že na svém konci bylo gymnázium celé německé.


O kousek dál stojí Mlýn. Prohlídku tohoto objektu je rovněž možno si předem domluvit.


Dále ve Strážnici najdeme ještě jeden kostel – Kostel sv. Martina. Je vidět, že Strážnice musela být skutečně významná - dva kostely v tak malém městě, to je neobvyklé.


Dále jsou ve Strážnici zbytky opevnění – brány a bašty. Je tu městská věž, radnice, židovský hřbitov a synagoga… A tak bychom mohli pokračovat. Vyjmenování všech zajímavostí ve městě by zabralo hodně času.


Za zmínku stojí Městské muzeum. Nejedná se o Strážnický skanzen (bude o něm psáno dále v textu). Toto muzeum se nachází na náměstí a rozhodně stojí za prohlídku. Zde je prohlídka individuální (bez průvodce), proto je i délka prohlídky individuální - optimální doba je asi tak 15-30 minut.


A ještě něco ve městě, či spíše na předměstí (dnes v tom moc velký rozdíl není) rozhodně stojí za zmínku – jsou to domky s tradiční slováckou fasádou. Jsou bílé, s modrou podrovnávkou a slováckými ornamenty. Takto řešeny jsou kapličky, ale i obytné domy. Nejlepší na tom je to, že se nejedná o muzejní exponáty, ale funkční obytné domy – třeba i s garáží. Ve Strážnici jich je spousta. Jsou obvykle situovány samostatně, v jedné ulici je třeba 20 domků s obvyklou fasádou a tři bílomodré s ornamenty. Názorný důkaz, že lidová architektura, kultura a umění nejsou nic co by nepatřilo do dnešní doby. Škoda, že takových staveb není mnohem víc a že se i moderní architektura více neinspiruje v naší národní lidové kultuře. Vždyť i Tyroláci dnes staví tyrolské domy.










2) Skanzen

Z architektury patří k tomu nejzajímavějšímu ve Strážnici skanzen. Celý oficiální název zní - Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy. Jak vidno celý název je poněkud komplikovaný a proto se častěji používá výraz Strážnický skanzen. Slovo „vesnice“ v názvu naznačuje, že zdejší stavby jsou kopiemi lidové venkovské zástavby. Je ale nutno si uvědomit, že v dobovém kontextu znamená slovo vesnice něco trochu jiného než dnes. Na venkově žila naprostá většina obyvatel. Navíc vesnice byla téměř všude - dá se říci, že vesnicí bylo všechno, co nebylo uvnitř městských hradeb. Dokonce i předměstí bylo více vesnicí než městem. Dodneška se pojem „město“ používá i ve smyslu „centrum“ - člověk bydlící někde na sídlišti řekne, že jde „do města“. Pojem jihovýchodní Morava označuje region Slovácko. Strážnický skanzen je jediný, který ve větším rozsahu zachycuje architekturu Slovácka, podobně jako skanzen v Rožnově pod Radhoštěm zachycuje architekturu Valašska.


Již vstupní budova do skanzenu je pozoruhodná, jedná se totiž o bývalý pivovar. Dnes je v této budově vstupní hala, stylová restaurace a prodejna Folklorika. V této prodejně lze zakoupit rukodělné zboží jehož výrobci jsou držiteli titulu Nositel tradice. Co se zde prodává? Například keramika, dřevěné výrobky, ubrusy a textilní výrobky, pohlednice, CD s lidovou hudbou, DVD, knihy, lahvové víno atd. Již samotná návštěva této prodejny je zážitkem – vkusné a hodnotné zboží. Ať již sháníte něco pěkného na doma, nebo vkusný dárek, zde si určitě vyberete.


V prodejně Folklorika je možno si zakoupit i vstupenku do skanzenu. Prohlídka skanzenu probíhá s průvodcem, trvá 80 minut a je velmi zajímavá. Ve skanzenu je 60 domků. Pokud bude někdy skanzen dokončen podle původního plánu, mělo by jich být celkem 100. S výstavbou skanzenu se začalo v roce 1973. Sezóna po kterou je skanzen otevřen je podobná jako u hradů a zámku (květen-říjen).



3) Zámek

Strážnický zámek se nachází nedaleko skanzenu a je obklopen velkým parkem. Prohlídka probíhá s průvodcem a trvá asi 40 minut. Rovněž zámek stojí za shlédnutí.



Závěr

Strážnice je známa především Mezinárodním folklorním festivalem. Tento festival je natolik známý a popularizovaný, že díku němu sice Strážnice vstoupila do širokého povědomí, ale zároveň její jméno, do značné míry, podlehlo profanaci. Profanace má několik významů – jeden z nich znamená: „často používaný, že pozbyl původního významu“. Lidé neznalí stavu věcí si mohou myslet, že Strážnice je jen jeden megafestival, jinak nic. Opak je pravdou, Strážnice je nádherné a kulturní město.

A pokud jde o folklor, ten je skutečně ve Strážnici doma. Nikoli pouze ve formě mezinárodního megafestivalu, ale formou mnoha menších akcí. Ty nemají sice mezinárodní charakter ale mají jiné přednosti. Mezinárodní folklorní festival je akcí spíše jevištního folkloru, ale ve Strážnici (jako i jinde na Moravě) žije přirozený folklor. Ale o tom možná někdy příště.


Odkazy:

Prodejna folklorika

Skanzen

Národní ústav lidové kultury




Žiadne komentáre: