sobota 25. apríla 2009

Modrá a Velehrad

Modrá a Velehrad jsou dvě obce, které stojí za návštěvu. O Velehradě slyšel snad každý, ale co to je Modrá? Tento název nese obec v těsné blízkosti Velehradu. Obě obce jsou propojeny a tvoří jeden urbanistický celek.


Modrá


Modrá byla v minulosti zajímavá především pro archeology. Pro širokou veřejnost se stala zajímavou na přelomu 20 a 21. století, poté kdy zde byla vystavěna replika velkomoravského kostela a následně archeologický skanzen.


Kostel

Kostel vznikl jako první. Byl veřejnosti zpřístupněn v roce 2000. Obyčejný člověk si při pohledu na vykopávky a zříceniny nic nepředstaví, na rozdíl archeologa, který si dovede představit vzhled celé stavby. Tato skutečnost byla jednou z pohnutek, proč zde byla replika velkomoravského kostela vystavěna. Kostel obvykle patří některé církvi. Ale tento vystavěla obec Modrá, které ho má ve svém vlastnictví. Kostel je svěřen do správy archeoskanzenu (ten rovněž patří obci). Nicméně je od hlavního areálu archeoskanzenu oddělen a je volně přístupný (na rozdíl od skanzenu se zde neplatí vstupné). Je to tedy skutečný kostel, nebo jen muzeální exponát? Některé církve si tento pozoruhodný objekt oblíbili takže v něm (se souhlasem majitele) občas pořádají bohoslužby. Někdy se zde konají menší koncerty. Ještě častěji si jej rezervují snoubenci pro svůj svatební obřad. Pokud není objekt rezervován (např. pro svatební obřad) lze si jej důkladně prohlédnou nejen zvnějšku, ale i zevnitř.


Archeoskanzen

Jedná se o zajímavý areál. Po dokončení kostela se pokračovalo ve stavbě dalších objektů inspirovaných 9. stoletím až vznikl celý skanzen. Najdeme zde domky chudších obyvatel, řemeslníků i palác velmože. Zde jsou prohlídky s průvodcem, včetně odborného výkladu. Prohlídka trvá asi 60 minut.


Okolí

I okolí archeoskanzenu je malebné – najdeme zde mnoho zajímavého, včetně několika rybníků. Pokud potřebujete zahnat žízeň nebo hlad, je možno navštívit bufet, nebo některou ze 2 restaurací hotelových restaurací.



Velehrad


O Velehradě slyšel snad každý . Ale mnozí ví jenom to, že se jedná o poutní místo. Co to tedy je Velehrad? Dnešní Velehrad je poutní místo a zároveň obec s 1700 obyvateli. V tom se liší od Svatého Hostýna, což je místo bez výraznějšího počtu stálých obyvatel. Velehrad je znám jako poutní místo, které navštívil i papež Jan Pavel II. Avšak chceme-li si Velehrad prohlédnou v klidu a důkladně je nejlépe sem přijet v době, kdy se zde žádná velká pouť nekoná. Velehrad za prohlídku rozhodně stojí.

Pod názvem Velehrad (Veligrad) je uváděno hlavní město Velké Moravy. Ale Velehrad, o kterém zde píšeme, vznikl až roku 1205 (tedy 300 let po zániku Velkomoravské říše). Nebudu se pouštět do spekulací o tom, jestli tím Velkomoravským Velehradem bylo dnešní Staré Město (u Uherského Hradiště), Mikulčice, či dokonce Nitra, nebo Bratislava. Dnešní Velehrad převzal svůj název od Starého Města (favorit mezi kandidáty na hlavní město Velké Moravy). Ve 12. století se skutečně dnešní Staré Město nazývalo Velehradem. Dokonce i dnešní Uherské Hradiště (založeno 1257) se nejprve jmenovalo „Nový Velehrad“. K přenesení názvu na dnešní vesnici došlo tak, že zde roku 1205 moravský markrabě Vladislav Jindřich založil cisterciánský klášter. Jméno Velehrad tak bylo přeneseno ze Starého Města o 5 km dále. Kolem kláštera se usazovali řemeslníci, takže zde vznikla celá vesnice. Tato vesnice měla od počátku spíše městský charakter s poměrně malým počtem zemědělců.

Při vnější prohlídce lze shlédnou baziliku, nádvoří s obrovským křížem (umístěným zde u příležitosti návštěvy papeže v roce 1990), dále kapli Cyrilku, množství soch a zajímavostí. Pokud právě neprobíhá bohoslužba lze si prohlédnou baziliku bez průvodce (zdarma), nebo s průvodcem (je zpoplatněna). Dále lze navštívit i lapidárium (pozemní chodby v bazilice).







Dopravní info

Návštěvu skanzenu v Modré i Velehradu je možno absolvovat během jednoho dne. Skanzen je vzdálen od centra Velehradu 1 km (asi 10 minut pěšky). Obě obce jsou propojeny silnicí i chodníkem.

Z Uherského Hradiště a Starého Města sem jezdí autobusová linka Uherské Hradiště – Velehrad – Salaš:

- zastávka u skanzenu se jmenuje Velehrad, rozcestí Modrá,

- zastávka v centru Velehradu Velehrad, náměstí.

Ze Starého Města sem vede stezka pro pěší. Je dlouhá asi 4 km. Ve Starém městě se nachází významná železniční stanice.





Žiadne komentáre: